GD 2022/36 B L havde pligt til at henvende sig til el- og varmeforsyningsselskaberne, hvorfor L skulle refundere udgifterne til el og varme, som U havde hæftet for – U’s krav var ikke forældet ved passivitet

Resumé og analyse:

Sagen drejer sig om et parcelhus, hvor lejer (L) ifølge lejekontrakten hæftede for varme og el i lejemålet. Lejer undlod at registrere sig hos forsyningsselskaberne, og udlejer (U) endte med at betale for lejers forbrug. Da lejer opsagde lejemålet, krævede udlejer betaling af udgifterne for forbruget. Sagen blev ført i huslejenævnet og senere i boligretten.

I huslejenævnet blev det afgjort, at udlejer ikke kunne kræve betaling af forbruget. Huslejenævnet mente, at udlejers krav var mistet, da udlejer ikke havde udfærdiget en rettidig opgørelse af forbruget, som lejer havde bedt om.

I boligretten blev afgørelsen omgjort. Boligretten fandt, at lejer havde erkendt sin betalingsforpligtigelse i en e-mail, hvor lejer bad udlejer om en opgørelse af forbruget. Boligretten slog også fast, at lejer, som forbruger, bærer ansvaret for, at forsyningsselskaberne opkræver fra lejer. Lejer kunne under retssagen ikke redegøre for, hvem og hvornår der var forsøgt registrering.

På baggrund af lejekontrakten og lejers erkendelse af betalingsforpligtigelsen fandt et flertal i boligretten, at udlejer var berettiget til at opkræve betaling af udgifterne fra lejer. Den dissentierende dommer ville stadfæste huslejenævnets afgørelse på grund af passivitet, men flertallet afviste dette og gav udlejer medhold.

Denne sag viser vigtigheden af, at SAPU kender retspraksis og understreger værdien af at bruge SAPU til sagsbehandling ved tvister med lejere. SAPU har adgang til dommens fulde tekst og kan bruge denne viden til at hjælpe vores medlemmer i lignende situationer.