GD 2024/17 Ø Kendelse fra Østre Landsret: Betydningen af Kendskab til Retspraksis for Udlejere

Kendelse fra Østre Landsret: Betydningen af Kendskab til Retspraksis for Udlejere

Som udlejer er det afgørende at have et grundigt kendskab til retspraksis, hvilket understreges af den nylige kendelse fra Østre Landsret i sag GD 2024/17 Ø. Sagen omhandlede en tvist vedrørende en varslet lejestigning, hvor huslejenævnet begik væsentlige sagsbehandlingsfejl, som ledte til, at sagen blev hjemvist til fornyet behandling.

Baggrund og Sagsforløb

Den 1. december 2021 traf huslejenævnet en afgørelse om, at en varslet lejestigning pr. 1. januar 2021 ikke var berettiget. Huslejenævnet baserede sin afgørelse på en tidligere lignende sag fra 2020, men uden at partshøre udlejeren (U) og uden at tage højde for, at denne afgørelse var blevet anket og omgjort af boligretten.

Efter at U anmodede om genoptagelse på grund af forvaltningsfejl og faktuelle fejl, afviste huslejenævnet anmodningen, hvilket førte til, at U stævnede huslejenævnet. Boligretten fandt, at der var begået væsentlige sagsbehandlingsfejl, og hjemviste sagen til ny behandling. Denne afgørelse blev senere tiltrådt af Landsretten, som også fandt, at huslejenævnet havde handlet på et forkert grundlag uden partshøring.

Vigtigheden af Retspraksis for Udlejere

Denne sag illustrerer vigtigheden af at være velinformeret om retspraksis og regler som udlejer. Fejl i varslinger, håndtering af forbrug eller opkrævninger kan have alvorlige økonomiske konsekvenser, og det kræver et dybdegående kendskab til lovgivningen at undgå sådanne faldgruber.

SAPU: Din Støtte i Retspraksis

Medlemskab af SAPU giver udlejere adgang til omfattende juridisk rådgivning og support, hvilket kan være altafgørende i situationer som denne. SAPU tilbyder blandt andet:

Telefonisk hotline for hurtig juridisk vejledning.

Blanketter og standarddokumenter for korrekt håndtering af lejemål.

Sagsbehandling hvor SAPU repræsenterer udlejeren overfor lejere og myndigheder.

Adgang til afgørelser fra huslejenævn, boligret, landsret og højesteret.

Huslejevurdering for korrekt fastsættelse af huslejen.

Som medlem af SAPU kan udlejere sikre sig mod de juridiske faldgruber og samtidig optimere deres lejeforhold. Med over 15 års erfaring i lejeret står SAPU klar til at støtte dig som udlejer, så du kan navigere sikkert i det komplekse retslandskab og undgå bekostelige fejl.

For mere information om, hvordan SAPU kan hjælpe dig som udlejer, og for at oprette medlemskab, besøg sapu.dk/membership.